Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Η μέση μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για αιγοπρόβειο κρέας ανέρχεται μόλις σε €6,55 (2018). Τη δεκαετία 2010-2019 η καθαρή εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκε κατά 33%, οι εξαγωγές τετραπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές ταλαντώνονται έντονα γύρω από τα €31 εκ. (ελάχιστο €23 εκ. το 2012 και μέγιστο €39 εκ. το 2011). Η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ αυξάνεται σταθερά (9,5% τα έτη 2014-2019). Τα ανωτέρω συνηγορούν στη στροφή της ελληνικής προβατοτροφίας στις αγορές της ΕΕ.

Η ΕΟ συνδυάζοντας τη ζωοτεχνική γνώση με την ψηφιακή τεχνολογία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των προβάτων προκειμένου να επιτύχει αρχικά την παραγωγή κρέατος με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι ανεπτυγμένες αγορές και κατόπιν την τυποποίησή του. Η ωφέλεια για τους κτηνοτρόφους θα προκύψει από:

  • από την τεχνογνωσία της διατροφής και την παραγωγή σταθερής ποιότητας βαρύτερων σφάγιων καθώς και από επιλεγμένες αναπαραγωγικές τεχνικές επιμήκυνσης της παραγωγικής περιόδου
  • τη συστηματική αξιολόγηση και ταξινόμηση των σφάγιων και συνεπώς την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους
  • την υιοθέτηση νέων μεθόδων κοπής
  • την εφαρμογή του καινοτόμου συστήματος ιχνηλασιμότητας KalaΘos, το οποίο θα ελέγχει τη ροή των σφάγιων και των κοπών/προϊόντων τους σε όλο το μήκος της αλυσίδα αξίας, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις συνθήκες διακίνησης.

Η εκτιμώμενη αύξηση της οικονομικής αξίας σφάγιου βάρους 18-20kg αναμένεται να ανέρθει στο 20%.

Μετάβαση στο περιεχόμενο