Μέλη Σύμπραξης

Ο Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ανήκει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) η οποία διακρίνεται στην μακρόχρονη ιστορία της (από το 1904) για τον διττό της χαρακτήρα σαν παραγωγικός και εκπαιδευτικός οργανισμός. Σήμερα το εύρος των εμπορικών της προϊόντων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τρία προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που διατίθενται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες. Το παστεριωμένο γάλα, η premium κατηγορία “αυγά Ω-3” και η γαλοπούλα. Τα τρία αυτά βασικά προϊόντα αποτελούν και απόδειξη της διαχρονικής καινοτόμου αντίληψης της ΑΓΣ, η οποία δημιούργησε την πρώτη μονάδα παστερίωσης στην Ελλάδα το 1935, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 εισήγαγε τη συστηματική εκτροφή γαλόπουλων, ενώ κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά τα πρώτα Ω3 αυγά το 1997 σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Η επιτυχημένη αυτή στρατηγική εδράζεται σε τρεις πυλώνες: στο καθετοποιημένο αγρόκτημα της ΑΓΣ (συμπεριλαμβανομένου του καθαρόαιμου κοπαδιού αγελάδων φυλής Χολστάιν) που εγγυάται την ποιότητα προϊόντων της, στην υψηλή στάθμη του επιστημονικού και τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού της και στην μακρόχρονη συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς τόσο σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, όσο και σαν φορέας πρακτικής άσκησης φοιτητών. Σε συστημικό επίπεδο, ο διττός της χαρακτήρας επιβάλει στην ΑΓΣ να λειτουργεί σαν “διαμεσολαβητής καινοτομίας” ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς και τον αγροδιατροφικό κλάδο. Τον ρόλο αυτό η ΑΓΣ τον παίζει αφενός μεν μέσα από θεσμικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τη συμμετοχή στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας, αφετέρου δε με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης που προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία με επιχειρήσεις, κέντρα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας και Ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια. Η δράση της ΑΓΣ στο ρόλο του διαμεσολαβητή καινοτομίας εγγυάται ότι οι καινοτομίες προϊόντος, διαδικασιών και επιχειρησιακού μοντέλου που εφαρμόζει η ίδια, τίθενται στη διάθεση του αγροδιατροφικού κλάδου, αποκτώντας έτσι μια ισχυρή πολλαπλασιαστική διάσταση. 

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) είναι η πρώτη διεπαγγελματική οργάνωση του είδους της και η σύστασή της είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διεργασίας που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των σημαντικότερων επαγγελματικών φορέων στον τομέα του κρέατος και την υποστήριξη όλων των σχετικών με την κτηνοτροφία φορέων. Εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση διεπαγγελματικών δραστηριοτήτων και προωθεί το διάλογο μεταξύ, τόσο των μελών όσο και με τους θεσμικούς φορείς, με σκοπό να δημιουργηθούν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα αναδείξουν τον κλάδο και θα οδηγήσουν σε πορεία ανάπτυξης τα μέλη του. Η αξιοποίηση του οργάνου των Διεπαγγελματικών είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της υγιούς συναντίληψης των κανόνων για την αυτορρύθμιση της αγοράς, ενώ παράλληλα η Διεπαγγελματική έχει τη δυνατότητα να παράγει πολιτική για τον τομέα της, συνεργαζόμενη με το κράτος.

Η CHEF’S BRIGADE GREECE – SLOW FOOD COMMUNITY, ιδρύθηκε από τους πιο βραβευμένους σεφ για τη συμβολή τους στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, επιστήμονες του τομέα της διατροφής, παραγωγούς και ειδικούς του αγροδιατροφικού μάρκετινγκ.
Είναι μέλος του διεθνούς κινήματος SLOW FOOD, και συμμετέχει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη του διατροφικού συστήματος με έμφαση στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Μέσα από δράσεις όπως η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η εκπόνηση προγραμμάτων για τη ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της διατροφής με τη εστίαση, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και η διάσωση και ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού, συμβάλλει στη αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιοποικιλότητα, την προστασία των οικοσυστημάτων και του πλανήτη, την κυκλική οικονομία, η οποία εξασφαλίζει δίκαιη διαβίωση στους παραγωγούς, και ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Για ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον.

Ο Όμιλος Μπέλλα (BellasGroup) είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο χώρο του κρέατος από το 1950, κατέχοντας φάρμες εκτροφής, σύγχρονο βιομηχανικό σφαγείο, μονάδα τυποποίησης, τμήμα logistics και σύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοαερίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής στη Β. Ελλάδα και έναν από τους δυναμικότερους ομίλους στον κλάδο του κρέατος με παράδοση δεκαετιών.

gp logo

Η εταιρεία Green Projects A.E. ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιείται στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής ευφυΐας, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα, συστήματα και ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού που απευθύνονται στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Μετά από σειρά ετών συνεχούς λειτουργίας και ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων η Green Projects A.E. έχει καθιερωθεί προσφέροντας υπηρεσίες, προϊόντα και τεχνολογικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σημαντικό αριθμό σύνθετων και απαιτητικών έργων στο χώρο της πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ακολουθώντας υψηλά ποιοτικά στάνταρτ και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων, που να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη και ταυτόχρονα να χαρακτηρίζονται από ταχύτητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

agromet logo

Η εταιρεία AGROMET IKE είναι πάροχος γεωργικού εξοπλισμού και αγροτικών υπηρεσιών. Κάποια από τα προϊόντα που προσφέρει, κατασκευάζονται από το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής αγρο μετεωρολογικών σταθμών, την εταιρεία Pessl Instruments, η οποία διαθέτει πάνω από 50.000 σταθμούς σε λειτουργία, που φέρουν περισσότερους από 280.000 αισθητήρες. Επιπροσθέτως, διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων που σχετίζονται με την έξυπνη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ παρέχει και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Παρότι η εταιρεία ΑGROMET IKE είναι μία νεοσύστατη εταιρεία, τα μέλη αυτής έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον αγροτικό χώρο. Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου (Trimble, Pessl Insruments, MC Elettronica EFOS, Draminski) , τις οποίες αντιπροσωπεύει στον Ελληνικό χώρο η AGROMET, γίνεται κατανοητό ότι η δράση της στον αγροδιατροφικό χώρο είναι ήδη σημαντική.

Η Proud Farm ξεκίνησε το 2018, από μία αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.  Μέσα στα λίγα χρόνια από την ίδρυσή της, έχει κατορθώσει να συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων,  διεθνών συνεδρίων και εργαστήρίων, σε κλαδικά clusters αλλά και να υλοποιεί σημαντικά έργα που αλλάζουν την εικόνα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Η Ο.Π. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΣΟΝΑΣ, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 με έδρα την Ελασσόνα, στην επαρχία της οποίας και δραστηριοποιείται. Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι πενταμελές, ενώ ανώτατο όργανο διοίκησης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών – παραγωγών. Το προφίλ του Συνεταιρισμού σε αριθμούς αναδεικνύει τη δυναμική του:
148 μέλη – παραγωγοί , 98 κτηνοτροφικές μονάδες στην επαρχία της Ελασσόνας, 45.000 αιγοπρόβατα, που βόσκουν σε λιβάδια, στις παρυφές του Ολύμπου 7.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 600 τόνοι γίδινου γάλακτος, η ετήσια παραγωγή.

Η οικογένεια Διαμέλα εδώ και τρεις γενιές, από το 1962, έχει ταυτίσει το όνομά της με το καλό κρέας και την έννοια του κρεοπωλείου που συνδυάζει κάποια απαραίτητα ποιοτικά εχέγγυα, τα οποία την έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του καταναλωτή: το καλό κρέας, η σωστή εξυπηρέτηση και οι καλές τιμές.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ιδρύθηκε με το νόμο 3391 στη Θεσσαλονίκη το 2005 και άρχισε να λειτουργεί το 2008. Οι έδρες των Σχολών βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη στη Σίνδο και στο 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών στη Θέρμη), και παραρτήματα υπάρχουν στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στην Κατερίνη. Το πενταετούς φοίτησης Τμήμα Γεωπονίας ιδρύθηκε το 2019 (Ν. 4610/ΦΕΚ Α 70). Αποστολή του είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια και μετάδοση γνώσεων στον ευρύτερο πεδίο των γεωπονικών σπουδών μέσω της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας. Το περιεχόμενο σπουδών καλύπτει βασικά αντικείμενα των γεωπονικών επιστημών και των εφαρμογών τους σε όλες τις δραστηριότητες του φυτικού και του ζωικού τομέα παραγωγής, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις της γεωργίας και των τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης) που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό, αστικό και περιαστικό χώρο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο