Μεθοδολογία Υλοποίησης του Έργου
Η λογική της προσέγγισης αυτού του έργου είναι “από τη φάρμα στο πιάτο” και επιμερίζεται στα ακόλουθα στάδια, στα οποία εφαρμόζονται οι ακόλουθες ζωοτεχνικές τεχνογνωσίες και ψηφιακές τεχνολογίες:
- Εκτροφή των ζώων, η οποία υποστηρίζεται από διατροφή εστιασμένη στην παραγωγή σταθερής ποιότητας, βαρύτερων σφάγιων καθώς και από επιλεγμένες αναπαραγωγικές τεχνικές προκειμένου να επιμηκυνθεί η παραγωγική περίοδος πρόβειου κρέατος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
- Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας (“KalaΘos Livestock – TRACE”) κρέατος, από το σφαγείο μέχρι το σημείο κατανάλωσης, το οποίο υπερκαλύπτει τις νομοθετικές απαιτήσεις με βασικό άξονα την υιοθέτηση αποδεδειγμένα καλών πρακτικών διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η αξιολόγηση των ελληνικών σφάγιων (οργανοληπτική – αισθητήρια) καθώς και η συγκριτική αξιολόγησή (benchmarking) τους με εισαγόμενα σφάγια, θα αποτελέσουν το απαραίτητο εργαλείο για την αποδοχή του προϊόντος από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Ωστόσο, η εφαρμογή και η τυποποίηση νέων κοπών αναμένεται να επιδράσει θετικά στην αποδοχή των προϊόντων αρχικά από τον κλάδο της εστίασης (gourmet εστιατόρια / chef) και έπειτα από το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και θα αποτελέσει την επιτομή των δράσεων της ΕΟ.